Pages

Tuesday, March 25, 2014

Rag rugs again

These are for our bedroom.

Olin täysin unohtanut kuvata viimeisimmät (vaan ei viimeiset) mattomme. Kudoin nämäkin syksyn kurssilla paikallisella opistolla. Kahden pitkän raitamaton jälkeen mietin jos jonkinlaista kuviota, mutta takaraivossa jyskytti kuva kelta-valkoraidallisista pötkylöistä. Ei auttanut muu, vaan pakko oli taas saada tällaista selkeää ja raikasta raitaa. 


Mattoja on siis kaksi, yhden mitta on 55 cm x 136 cm (yksi raita on 8 cm). Kuteet ovat taas Matto- ja Kudemyymälä Pukkilasta (FB) Jurvasta, missä tehtiin myös matonpäiden kanttaukset. Vaikka olenkin ihastunut aiempien mattojen hapsuihin, halusin mielenkiinnon vuoksi kokeilla siistimpiäkin reunoja. Hyvältä näyttävät nämäkin!

Tarkoitus oli mennä vielä kesäkudontakurssille ja tehdä riippumattotuoli sekä iso matto olkkariin. Valitettavasti se ei kuitenkaan tule nyt onnistumaan, vauva nimittäin karjuu tällä hetkellä ihan tosissaan jos jää isin kanssa kotiin ilman äitiä. Katsotaan sitten ensi vuonna uudestaan, ehdinpähän ainakin pohtia kuvioita ja materiaaleja rauhassa (ja päätyä taas jo vanhoihiin hyviksi havaittuihin!).

Saturday, March 08, 2014

Naisten Päivän kassi

Osallistuin tällä viikolla ensimmäistä kertaa erään aktiivisen FB:ssa toimivan ompeluryhmän haasteeseen. Saimme postissa kankaan, josta emme etukäteen tienneet mitään. Kankaan nähdessäni minun piti kyllä hetken nieleskellä. Olin alunperin suunnitellut, että teen vaikka jonkun paidan tai pipo- ja tuubihuivisetin jommalle kummalle pojalle, jos kangas on jotain joustavaa. Tai mekon tyttärelle, jos paketista ilmestyy puuvillaa. Tästä en kuitenkaan osannut lähteä mekko tekemään, joten päädyin helppoon kassiin. Ompeluaikani on muutenkin hyvin vähissä, joten en uskaltanut aloittaa mitään suurta projektia. Sain tämän kuitenkin valmiiksi sovitussa ajassa, vaikka kävin välillä imettämässä yms.



Kangas on Marianne Valolan Naisten Päivää, pinkkinä. Hyvälaatuista, napakkaa, eikä mitään ohutta puuvillaa. Sain käytettyä koko puolen metrin palan, sillä kassi on kauttaaltaan kaksinkertainen, samoin kahvat. Yläreunaan painoin yhden nepparin ja kokeilin ensimmäistä kertaa silittää väliin tukikangasta. Neppari onnistui hyvin - eihän siinä toki mitään vaikeaa ole, mutta viimeksi en yhteen projektiin saanut niitä ihan hyvin enkä ole meinannut uskaltaa toiste koettaa. Halusin jättää kankaan sivunreunan tekstit kokonaisuudessaan näkyviin ja se onnistuikin hyvin. Toiselle puolelle ompelin pienen merkin, joita sain ystävältäni joululahjaksi.

Foxes

Meillä on lastenhuoneen ikkunassa yksi PaaPiin kettu, joka on erityisesti kaksivuotiaan suosiossa. Pakkohan katraalle oli siis ommella pehmoketutkin, kun huomasin paketissa olevan aina kolme. Isoin on ekaluokkalaisen ja pikkuväki sai poikaset.

These foxes are from PaaPii and very simple to make. I just bought the fabric and cut, sewed and filled them for our children.

Friday, March 07, 2014

Infinity scarf

Ensimmäinen ompelukseni merinovillasta. Kankaan laatu erinomaista, ompelijan taidoissa vähän parannettavaa. Kelpo huivi tuli kuitenkin, ja onneksi ne saumat eivät tuolta ulkopuolelle näy... lämmikkeen saa kolmesti kaulan ympärille.

This is the first thing I sewed from merino knitting fabric. It was very strechy and difficult but came out fine. 



Merinovillaneulos on Majapuulta.

Thursday, March 06, 2014

Mekkonen

I already published this once but somehow it disappeared. But here it is again: the first dress I sewed for my daughter.

Julkaisin tämän jo kerran ja kommenttejakin ehti tulla, mutta en ymmärrä mihin tämä sittemmin katosi! Tässä joka tapauksessa uudestaan muistiin. 

Ensimmäinen ompelemani mekkonen tyttärelle, mutta vasta ensi syksyä ja talvea varten, sillä vauva käyttää nyt vasta kokoa 68 cm. Viimeinkin sain resorit onnistumaan!


Kaava:
Toffee-mekko, Ottobre 6/13
Kangas: Metsola joustofrotee, rattle green
Koko: 86 cm

Resoreiden hankintapaikkaa en enää muista. En tehnyt kaavaan muutoksia, mutta seuraavalla kerralla voisi kenties hieman kaventaa (ja silittää ennen kuvausta, sivusaumat ovat kyllä - taistelun ja purkamisen jälkeen - suorat).

Wednesday, March 05, 2014

Ninjago + Flowers

Eurokankaan palalaarista tarttui talvella mukaan tätä kukkafleeceä. Siitä oli tarkoitus valmistua tyttärelle myssy, mutta pala oli niin iso, että ompelin kaksinkertaiset myssyt (alareunassa kolme kerrosta) myös ystävän tyttärille.


Siistit tuli, vaikka kuvassa etureuna vähän lörpöttää. Sidoin kulmiin vielä pienet silkkinauhat, jotka voi halutessaan irrottaa ja myssyjen käyttöaika pitenee.


Näistä innostuneena päätin viimein tarttua toiseenkin myssyprojektiin. Tätä on suunniteltu jo kauan aikaa - silloin, kun näitä pyöri normaalivauhtia ompelevien ihmisten blogeissa. Olen jo kerran ostanut sopivan väriset velourit, mutta nyt päätin kuitenkin tehdä myssyistä talvisemmat versiot. Tämä on ihka ensimmäisen applikointikokeiluni ja sujui hyvin (valkoisia silmiä vielä vähän siistin jälkikäteen). Ekaluokkalaisen hymy oli melkoisen leveä, kun hän näki valmiit pipot. Toisen hän vei riemuissaan samanikäiselle ystävälleen syntymäpäivälahjaksi. 



Myssyt ovat kaksinkertaiset ja sopivat noin 51 cm kokoisille päille.


Ninjago-pipo on ollut siis suuressa käytössä viime viikkoina. Tosin hyvin nopeasti minulle esitettiin pyyntö myös maaninja-piposta. Tarkalleen sitä ei osattu edes kuvailla, mutta "Sen on pakko olla joku tosi kiva kun tokaluokkalaiset aina koulussa leikkii välkällä maaninjaa. Niin että äiti voisitko tehdä sellasen nyt heti?"

Tuesday, March 04, 2014

Stripes

Kuva kelta-vihreäraidallisesta piposta ja lapasista on piirtynyt jostain verkkokalvoilleni jo monta kuukautta sitten. Päätin neuloa setin miehelleni ja tilasin vihreää lankaa Neulenettikahvila Pirjoliisasta. Loppujen lopuksi pipo päätyi kuitenkin ekaluokkalaiselle, joka saanee lopuista keristä vielä kaulahuivin joku päivä.


Pattern: basic hat
Yarns: Drops Big Merino, green (14) and Lane Cervinia Le Fibre Nobili Mambo, yellow 2819()
Needles: 4.0 mm and 4.5 mm
Size: head circumference about 51 cm

Hyvin on pipo tuntunut kelpaavan eikä atoopikko ole valittanut ainaista kutiamista.

Monday, March 03, 2014

Pillow cases

New pillow cases, cotton fabrics from Verson Puoti and Hannan Kangas.

Muutostamme Helsingistä Vaasaan tuli juuri kuluneeksi kolme vuotta. Sen ajan olemme istuneet ystäväperheeltä lainatulla väliaikaissohvalla. Uuden osto ei kuulunut asuntolaina- tai remppabudjetteihin enkä rehellisesti sanottuna jaksanut silloin edes miettiä millaisen sohvan haluaisin. Toisen lapsen synnyttyä päätimme, ettei uutta sohvaa ainakaan pahimmassa puklailuvaiheessa hankita. Katsotaan uudestaan sitten, kun lapsi täyttää vuoden. Sen samaisen kuun aikana aloin kuitenkin odottamaan kolmatta lastamme, ja sohvan osto siirtyi edelleen. Lainasohvassa oli kuitenkin huonoon kuntoon menneet selkänojatyynyt, joten jotain parannusta piti jo keksiä. Koska halusin harmaata seinää ja harmaata sohvaa vasten jotain väriä, ostin muutaman palan kivoja puuvillakankaita ja nipun vetoketjuja. Tässä tulos.


Punainen Jemma ja oranssi Paratiisin Puutarha ovat Verson Puodista, tai jälkimmäinen tosin hankittu Hannan Kankaasta. Turkoosi pallokangas on Eurokankaan palalaarista. Sisukset ovat Ikean 50*50 cm Fjädrar-tyynyjä, jotka ovat ihanan kuohkeita ja palautuvat nopeasti takaisin muotoonsa. Etsin vastaavia jopa kahdeksasta mahdollisesta liikkeestä täällä Vaasassa, mutta joka puolella myytiin joko aivan liian ohuita tai väärän kokoisia sisuksia. Onneksi mies yhdellä työreissullaan kurvasi Tampereen puljun kautta ja rouva sai viimein tyynynsä.


Piilovetoketjun ompeluun katsoin ohjetta Tosimummon blogista. Turkoosien tyynyjen (2) vetskarit ompelin ilman silittämistä - siistit niistäkin kyllä tuli, mutta punaisissa (3) ja oransseissa (2) työnjälki on todella siistiä (kerrankin kehtaan sanoa näin!).


Hannan Kankaasta löytyi kivaa retro-tv -kangasta, josta tein yhden tyynynpäällisen meidän makkariin. Kaksi tyynyä on vielä päällystämättä, mutta ne saavat vielä hetken odottaa jahka löydän kivat, poikain huoneeseen sopivat kankaat.

Sunday, March 02, 2014

Winner!

Helmikuu hujahti ohitse enkä saanut päivitettyä tänne mitään. Vapaahetket ovat edelleen hyvin vähissä, ja silloin olen joko hypännyt juoksukenkiin tai istahtanut ompelukoneen äärelle. Puolessatoista kuukaudessa on kertynyt jonkin verran päivitettävää ja nyt on viimein aika purkaa kameran muistitikkua.

Asetin itselleni tälle vuodelle muutaman tavoitteen käsitöiden suhteen. Heti tammikuussa toteutin ensimmäisen, nimittäin kiilalapasten neulomisen. Ne olivatkin ensimmäiset laatuaan, sillä vain yhdet olen näitä ennen saanut valmiiksi - ne olivat ne viidennellä luokalla tuskalla ja hiellä väännetyt, ihan eripariset raukat (sillä peruspeukalolla). Sen jälkeen lapassaldo on koostunut vain vauvojen peukalottomista lämmikkeistä. Mies on viime aikoina (vuosina) pyytänyt useasti uusia lapasia, mutta ei ole sellaisia vielä saanut. Viimein päätin ottaa itseäni niskasta kiinni, sillä eihän lapasten neulominen voi mitään rakettitiedettä olla. Ensimmäisen lämmittimen neuloin kolmesti, mutta viimein sain sopivan. Toinen valmistuikin sitten sutjakasti. Näiden lapasten myötä täyttyi myös toinen tämän vuoden tavoitteistani; tutustua Karismaan.

I feel like a winner. These are my first finished mittens since fifth grade (20 years ago). Somehow I'd thought knitting mittens is some kind of rocket science but it's not! So finally my husband got new mittens he had asked about. 



Pattern: basic mittens
Yarn: Drops Karisma, dark gray (53), Novita 7 Veljestä, light gray (047)
Needles: 4.0 mm DPNs
Size: man
about 1.75 skeins (Karisma)


Näistä innostuneina tein heti kaksi paria lisää. Valkoiset lämmittävät siskoni käsiä Helsingissä ja keltaiset löytyvät minun asustelootastani.



Pattern: Fireside Snuggle Mittens, Drops Extra 0-997
Yarn: Drops Nepal, white (100) and yellow (2923)
Needles: 3.5. mm DPNs
Size: S-M
1.8 skeins (white) and 1.6 skeins (yellow)

Myös Nepalin neulomista olin jo pitkään halunnut kokeilla enkä pettynyt. Sitä tulen ostamaan takuulla jatkossakin. Valkoiset lapaset neuloin ihan ohjeen mukaan (narun tosin jätin pois), mutta keltasista vähensin muutaman silmukan.